Jdi na obsah Jdi na menu

Když želva stůně

8. 11. 2012

Prevence

Prevence je lepší než léčba! To platí i při péči o vaši želvu. Jednoho důležitého opatření, které platí stejně pro všechny druhy želv, byste se měli bezpodmínečně držet: Nikdy nechovejte želvu na podlaze bytu nebo na okenním parapetu. Průvan je pro želvy smrtelný !!

Pro všechny mladé želvy platí: zajistit dostatek vápníku, vitamínů a UV-záření.

Další věcí, před kterou bych vás chtěl varovat, je úraz. Nenechávejte želvu nikdy tak, aby mohla spadnout z výšky nebo si jinak ublížit. Nejvíce nezodpovědné je nechat si například psa se želvou hrát. I malé děti mohou nechtěně želvám ublížit. Taková fotka je sice krásná a povedená a pes na ní roztomilý, ale prostě želva a pes k sobě nepatří !!! Raději ani nechtějte vidět, jaké důsledky taková nezodpovědnost může mít. Prokousané krunýře, ukousnuté končetiny atd. A to ne na straně psa, takže vážně: POZOR !

 

Nejčastější onemocnění


 

Při změně chování želv, poranění nebo jakýchkoliv potířích vždy vyhledejte zvěrolékaře. Pokusím se vyjmenovat nejčastější možné nemoci, poranění a jejich příčiny.

Deformace krunýře

- Nepravidelně vyboulený nebo naopak zploštělý, tvoří se v něm otvory. Základem je nedostatek vitamínů nebo vápníku, způsobený špatným, jednostranným krmením. Z jiných příčin padá v úvahu příliš rychlý růst následkem překrmování, příliš vysoká teplota nebo poranění krunýře. Pomoci lze pravidelným ozařováním UV lampou a zlepšením stravy.

Napadení barkteriemi

- Kůže pokryta slizem, na jednotlivých místech těla poškozená kůže. Může být způsobeno špatným životním prostředím nebo se jedná o kožní onemocnění. Je zde poměrně velká vyhlídka na uzdravení

Měknutí krunýře - křivice

- "Gumový" krunýř, následek nedostatečného slunění, vitamínů a vápníku. Řešení: Plnohodnotné krmení s dostatkem vápníku a vitamínů a současně ozařování buď sluncem nebo UV lampou. V těžších případech injekce vitaminu D u veterinárního lékaře.

Napadení plísněmi

- Poznáme ho podle "pokrytí vatou" v místech, kde je poškozená kůže. Jedince je nutno izolovat od ostatních a koupat v roztoku hypermanganu draselného nebo v Salufinu.

Naběhlá víčka

- Oční víčka jsou napuchlá a slepená. Zvíře nemůže oči ani částečně otevřít. Tato choroba většinou souvisí s odmítáním potravy a s větší ztrátou hmotnosti. Příčina není dosud plně objasněna. Zpravidla jde o onemocnění Harderových žláz (žláz v očnici) vyvolané většinou nízkými teplotami. Ošetřujeme nanášením doporučenou oční mastí. Při těžkém onemocnění veterinář může dávat injekce vitamínu A.

Poranění

- Postihuje většinou měkké části - hlavu a končetiny. Je nutno rány vydesinfikovat (velmi se osvedčil roztok BETADINE či roztok hypermanganu) a izolovat postiženého jedince.

Nachlazení, rýma a zápal plic

- Projevuje se nepravidelným dýcháním spojeným s pískáním, vyměšováním hlenu (vznik bublinek u nosu), neochotou k plavání, apatií. Příčina je většinou průvan, příliš velké rozdíly teplot, vzduchu a vody, všeobecně špatný zdravotní stav zvířete se sníženou odolností. Pokud jde jenom o rýmu, stačí zlepšení životních podmínek k naprostému uzdravení. Zvýšení teploty vody a vzduchu na 29-30° C, heřmánkové koupele a případně veterinářem doporučené léky mívají vždy úspěch. Velmi důležité: Úplná izolace postižených zvířat!

Otravy

- Želva vyvrhuje potravu, má průjem a zmateně plave. Otrava rostlinnou nebo zkaženou stravou, nebo špatné prostředí, ze kterého se do vody dostávají jedy. Vyměňte všechnu vodu - novou nechte popřípadě jen po dně, aby se želva neutopila. Odstraňte špatnou potravu nebo změňte životní prostředí želv.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář