Jdi na obsah Jdi na menu

Koupě

8. 11. 2012

Rozhodnutí

Pořízení každého zvířete by se mělo vždy nejdříve pořádně rozmyslet. Několikrát jsem se setkal s názorem, že chov želvy je méně náročný než třeba chov psa. Ano, s vodní želvou sice nemusíte každý den několikrát chodit na procházku ani jí koupat šamponem, ale čekají na vás jiné nástrahy, které si před rozhodnutím koupit si želvu, musíte uvědomit. Želva vyžaduje téměř každodenní péči. Musí se krmit, přestože krmení není finančně náročné, musíme krmit zodpovědně.

Největším závazkem bývá čištění akvária. Není to nic příjemného a hlavně je to poměrně časově náročné, i když časem získáte cvik. Musíte si také uvědomit, že želvám musíte zajistit takové prostředí, které se co nejvíce přiblíží tomu, jak želvy žijí volně v přírodě. Více se dovíte v záložce menu Ubytování. Bohužel, mnozí lidé dostanou, nebo želvu koupí, aniž by si o ní zjistili alespoň to základní a měli pro ní doma přichystáno.

Důležité: Než si pořídíte želvu, mějte již doma přichystáno kompletně zařízené akvarium

V obchodě

Existuje několik základních pravidel, jak si v obchodě vybrat to správné zvíře. Je lepší tam zajít v době, kdy tam není mnoho lidí a prodavač má zrovna čas, aby se Vám mohl věnovat. Hlavně pokud vybíráte želvu poprvé, opravdu se vyplatí zeptat se a hlavně dbát na následují rady:

Jak vybírat:
1. Prohlédněte si, zda Vámi vybraná želva nemá zalepené nosní otvory a oči. Jestli že ano, je nemocná!
2. Pozorujte jak se želva pohybuje. Požádejte prodavače, aby ji obrátil na záda a pozorujte, zda se snaží obrátit na nohy a uprchnot. Jestliže má problémy při plavání nebo potápění, či dokonce při pohybu po souši, je nemocná!
3. Zkontrolujte, zda želva má všechny články krunýře. Lehce krunýř vyzkoušejte prstem. Jestliže je krunýř měkký, trpí želvy křivicí.
4. Požádejte obchodníka, aby dal zvířatům trochu krmiva a sledujte, zda se zvíře rozběhne za potravou. Jestliže je netečné a nejeví zájem, není něco v pořádku.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář