Jdi na obsah Jdi na menu

Ubytování

8. 11. 2012

Podklad

Na dno je vhodné umístit praný hrubý písek nebo kamínky. Nedoporučuje se akvárium podkládat jemným pískem, který se může želvě dostat do krunýře. Sám jsem se s tímto problémem nesetkal, ale raději mám jako podklad drobné kamínky. U velkých dospělých želv není pro vaše uši a pro váš klid moc vhodné dávat jako podklad štěrk nebo oblázky, protože když želva začne bláznit, ten hluk je o rozum.

Správné osvětlení

Jako zdroj tepla a svrchu pro vodní želvy se doporučuje zářivku pro osvětlení přes den a bodové světlo. Sám mám svícení vyřešeno tak, že jedna zářivka slouží k osvětlení akvária a druhá, silnější žárovka slouží jako zdroj tepla. Dbejte na to, aby se želvy nemohly o zdroj tepla spálit, proto umisťujte žárovku v dostatečné výšce. vypínání a zapínání si lze ulehčit automatickými spínacími hodinami. Tepelný zdroj lze vyřešit esteticky pomocí tohoto stínítka, které sice pohltí většinu paprsků, ale na druhou stranu opravdu krásně koncetruje tepelnou energii.



2)Souš pomocí kamenů
Další velmi jednoduchá metoda.. Vystavějte souš z kamenů či oblázků.. Zde se může vyskytnout problém v případě, že máte vysokou hladinu vody.. Ale i na tuto možnost lze vyzrát tím, že jako základ použijete například několik cihel a až na ně položíte oblázky. POZOR!! I zde platí, abyste dávali pozor na stabilitu. Želva nesmí nikam spadnout či se někde zaklínit! A už vůbec nesmí spadnout nic na ní!!

3)Souš pomocí nádoby s vhodnou výplní
V tomto případě lze použít jakákoliv nádoba, například skleněná. Měli byste jen dávat pozor na ostré hrany.. Nádobu naplníte vhodným substrátem (štěrkem, oblázky atd..) a máte vystaráno..

4)Vlepená souš
Zde musíte být již trochu zruční. Do akvária vlepíte například silikonem skleněnou přepážku, která bude v takovém úhlu, aby po ní želva mohla vylézt. Vhodným řešením je vlepení plastové desky, kterou pod teplem můžete libovolně ohnout.. Plast následně polepíte buď kamínky, nebo například potáhnete kobercem..

Toto rozhodně nejsou všechny možnosti a fantazii se meze nekladou.. Stačí být trochu vynalézavý.. Přeji hodně úspěchů se stavěním ostrůvků a pokud máte svojí zaručenou nejlepší metodu, určitě mi napište.. Děkuji

Souš

Své akvárium nejlépe zařídíte tehdy pokud znáte přirozené prostředí, ve kterém želva žije a její možnosti pohybu. Bezpodmínečně nutná je tedy souš. Vodní želvy tráví na souši velkou část času. Pokud neumožňujete svým vodním želvám slunění, děláte obrovskou chybu. Teplo pomáhá želvám ve stavbě krunýře. Proto vybudujte ve svém akváriu souš. K tomu můžete použít buď několik silných klacků, po kterých želvy vyšplhají až ke zdroji tepla. Další možností je vyskládání souše z kamenů. Souš musí být PŘÍSTUPNÁ a BEZPEČNÁ !!!


 

Řešení souše:

Jak jsem psal v předchozím odstavci, k vystavění souše můžete využít několik monžostí, které si zde probereme..

1)Souš pomocí větví a klacků
Zde stačí prostě a jednoduše zajít do lesa, nasbírat několik silnějších větví, doma je nařezat do potřebné délky a dát do akvária. Doporučuji vybírat větve čerstvé, ne žádné ztrouchnivělé.. Protože dřevo lehce nasává vodu, která se v akváriu znečišťuje, klacky časem dostanou nepříjemný zápach. Stačí je vydezinfikovat například Savem a DŮKLADNĚ je poté opláchnout.. Dbejte na to, aby větve byly uloženy v akváriu stabilně..

Malá inspirace:
 

Filtr

O filtru platí to samé co o rostlinách. Jeho využití není bezpodmínečně nutné. Naopak existují názory a důkazy o tom, že ve filtru se usazují bakterie, které škodí želvám, takže pozor na to. Přesto filtr využívám u malých želv a výrazně mi usnadňuje údržbu akvária. To vydrží krásně čisté přibližně týden.Rozhodně zde nechci dělat nějakou reklamu, ale mám výborné zkušenosti s tímto filtrem. Jen pokud se umisťuje k velké želvě, musí se dávat pozor, aby nepřekousala izolaci drátu. Filtr se liší velikostí podle objemu akvária. Čím větší nádrž, tím logicky dražší filtrační zařízení.

Osázení rostlinami

Osázení rostlinami není nezbytně nutné. Pokud už se rozhodnete do akvária rostliny umístit, musíte počítat s jejich vyšší cenou a kratší životností. Mě osobně rostliny vydržely v akváriu přibližně měsíc. Želvy je nejen okousaly, ale všelijak na nich dováděly až vytrhaly kořínky. Rostliny v akváriu vypadají sice hezky, ale opravdu nejsou nezbytné.

Kde by mělo akvárium stát

Stanoviště akvária, ve kterém mají být chovány želvy, musí splňovat některé požadavky. Akvárium by mělo stát na světlém místě, ale nemělo by na něj celý svítit slunce. Mělo by stát na tichém místě ne těsně vedle televize nebo hi-fi zařízení. V místě, kde stojí terárium by neměl být průvan, pozor na místa u oken a dveří na balkón, která se mohou při větrání sama otevírat a zavírat. Neumisťujte akvárium přímo na zem. Myslete na izolaci, protože od země je chladno. Ideální je, když už máte akvárium blízko země, odizolovat ho například polystyrenem či jiným dobře tepelně vodivým materiálem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář